Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ειδικό βάρος


Ειδικό βάρος        (4)




      -Έλα κυρ Μήτσο, ο Χαρίλαος Γιαννούλης είμαι, η οικογένειά μου είμαστε παλιοί πελάτες σου, θέλω να έρθεις στο σπίτι να δεις κάτι πλακάκια στο μπάνιο. Η διεύθυνση είναι Γονηδίων 48, 3ος όροφος, θυμάσαι έ.
Το ίδιο απόγευμα ο Μήτσος ο υδραυλικός της γειτονιάς, περιεργαζόταν τα τέσσερα σπασμένα πλακάκια του μπάνιου, μαζί με το γιο του ιδιοκτήτη τον Χαρίλαο.
     -Μα πως έσπασαν βρε παιδί μου έτσι, αυτά έγιναν θρύψαλα.
     -Είναι περίεργο κυρ Μήτσο, εγώ απλώς πάτησα επάνω, σε διαβεβαιώνω, πολύ κανονικά και αυτά έγιναν κομμάτια, φαίνεται θα ήταν κακής ποιότητας.
Ο επόμενος τεχνίτης ήταν ο ξυλουργός ο οποίος εξέταζε περίεργος το παρκέ του σπιτιού, το οποίο είχε σπάσει σε πολλά σημεία καθώς και το κρεβάτι του υπνοδωμάτιου και διό καρέκλες της κουζίνας.
Ο πατέρας του Χαρίλαου δεν ήξερε τι να υποθέσει:
     -Βρε παιδί μου Χαρίλαε, πως είναι δυνατόν να έχουμε τόσα σπασίματα το τελευταίο διάστημα και όλα να οφείλονται σε σένα, μήπως κάνεις κάποια πειράματα για τη σχολή και δεν μας το λες;
    - Σ ορκίζομαι μπαμπά ότι δεν μπορώ να καταλάβω κι εγώ τι συμβαίνει, και φυσικά τι πειράματα να κάνω, Φυσικός σπουδάζω όχι μαστροχαλαστής.
    -Εσύ όλα στο παιδί τα ρίχνεις Γιάννη, φαίνεται ότι ήταν φτηνά τα υλικά που μας έβαλε ο εργολάβος στο χτίσιμο του διαμερίσματος, παρεμβαίνει πυροσβεστικά η μαμά Κατίνα.
Αυτά τα μικροπεριστατικά συνέβαιναν στην οικογένεια Γιαννούλη, ενώ ο «δράστης» Χαρίλαος αισθανότανε περίεργα πράγματι το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν ήταν σίγουρος ακόμη για να το κοινοποιήσει και τρομάξει τους δικούς του.
Αισθανότανε βαρύς, ασήκωτος, λες και είχε βαρίδια στο κορμί. Προ δύο εβδομάδων άρχισε να ζυγίζεται στο Φαρμακείο της γειτονιάς και έβλεπε διαφορές προς τα πάνω, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη διατροφή του, και χωρίς παράλληλη αύξηση του όγκου του.
Ήταν ένας συνηθισμένος τύπος, ύψους ένα και εβδομήντα πέντε, με λιγνό κορμί, και τώρα πάταγε βαριά στη γη, λες και ζύγιζε 100 κιλά. Και πράγματι τόσο τούδειξε η ζυγαριά του Φαρμακείου εχθές.
      Πρώτα έσπασε τα πλακάκια στην κουζίνα του σπιτιού, κατόπιν το παρκέ, το κρεβάτι και διό καρέκλες.
 Όταν έσπασε η πλάκα του πεζοδρομίου θορυβήθηκε και όταν παρατήρησε να σχηματίζει γούβα το αποτύπωμα του ποδιού του στον τσιμεντένιο δρόμο, ανησύχησε.
      Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και ζήτησε ιατρική βοήθεια.    Ο φίλος του ο Ιωακείμ ορθοπεδικός γιατρός, τον εξέτασε διεξοδικά, τον πέρασε από 23 ειδικές εξετάσεις- αναλύσεις και απεφάνθη.
      -Χαρίλαε σου συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο, αυξήθηκε το βάρος σου χωρίς παράλληλη αύξηση όγκου. Έπρεπε να ζυγίζεις μέχρι 70 κιλά ανάλογα με το σωματότυπό σου και εσύ ζυγίζεις 164, χωρίς να έχεις αύξηση όγκου. Αυτό, απ ότι έψαξα τα ιατρικά ιστορικά, βρέθηκε για μοναδική φορά σε μια σπάνια περίπτωση που αναφέρουν τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά και όπως ξέρεις καλύτερα εσύ, στη Φυσική λέγεται αύξηση του ειδικού βάρους σώματος.
      Το συμβούλιο των καθηγητών που συνεκλήθη εκτάκτως, επειδή συνεχιζότανε η τερατώδης αύξηση, με ρυθμούς 5 κιλά την εβδομάδα, βρέθηκε σε απόγνωση. Πρώτη φορά αντιμετώπιζε τέτοια περίπτωση.
Στο σπίτι οι γονείς ήταν σε απόγνωση.
Ο ίδιος βασανιζότανε, δεν μπορούσε να βγει έξω και έκοψε απ τις παρέες του. Εκείνο όμως που του στοίχισε τρομερά ήταν ότι αναγκάστηκε να χωρίσει με το κορίτσι των ονείρων του, τη συμφοιτήτριά του Ρούλα.
      - Ρούλα μου με συγχωρείς, αλλά με το μεγάλο πρόβλημα που με κυρίευσε, είμαι αναγκασμένος να διακόψω τη σχέση μας. Δεν είναι φυσιολογικό να συνεχίσεις μαζί μου γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον σαν ζευγάρι. Αντίο και συχώρεσέ με.
       Η κοπέλα έπεσε να πεθάνει, ήξερε βέβαια και παρακολουθούσε το δράμα του Χαρίλαου και συνέπασχε μαζί του ελπίζοντας να βρεθεί κάποια λύση. Στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και γράμματά της ο Χαρίλαος δεν απάντησε. Εξήγησε την απόφασή του και στους γονείς του, που ονειρεύονταν εγγονάκια απ τη Ρούλα, ότι ήταν κρίμα να καταδικάσει ένα νέο κορίτσι να θυσιαστεί σε μια πλατωνική σχέση για όλη της τη ζωή.
       Έτσι είχαν τα πράγματα και η απελπισία είχε εγκατασταθεί στο σπίτι τους, όταν ένας καθηγητής του από το Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου, ο Δρ Φάνης Μασούρας σπουδασμένος στην Αμερική, τους άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας με μια  φαεινή του ιδέα.
    -Χαρίλαε, πιθανώς να είναι αυτή η κατάσταση η ευκαιρία της ζωής σου.
Εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να θεραπευτεί η περίπτωσή σου και ακόμη σαν Φυσικός θα ταλαιπωρείσαι στο μέλλον από ανεργία, θα απευθυνθώ λοιπόν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, μήπως σε δεχθούν με υποτροφία για συνέχιση σπουδών και παράλληλα θα παρακολουθούν την εντελώς ιδιάζουσα περίπτωσή σου . Άλλωστε αυτοί έχουν τα μέσα. Θα τους στείλω αναλυτικό e-mail με ότι έρευνα και εξετάσεις έχουμε κάνει μέχρι τώρα.
    -Κάντε ότι καταλαβαίνετε κύριε καθηγητά, εγώ είμαι τελείως απογοητευμένος και μπορώ να πω ότι η ζωή μου τελείωσε. Δεν μπορώ να σηκωθώ απ το κρεβάτι και έχω μεταμορφωθεί σε ένα τέρας, χωρίς προοπτικές για ομαλή ζωή.
      Πέρασαν 7 ημέρες χωρίς απάντηση και η απογοήτευση από την τελευταία ελπίδα, είχε στοιχειώσει το Χαρίλαο. Η μάνα και ο γέρο πατέρας, έκαναν από μπροστά τους αδιάφορους για να μη τον πληγώσουν και προσπαθούσαν να του δώσουν κουράγιο, αλλά από πίσω έχυναν ποταμούς δακρύων, ειδικά ο γέρος έλιωνε απ τον καημό του, που τόσα όνειρα έθρεφε για τον μοναχογιό του.
      Ο Χαρίλαος δεν μπορούσε ούτε να ζυγιστεί.
      Έβλεπες επάνω στο κρεβάτι ένα σώμα λιγνό, με κανονικές διαστάσεις ανθρώπου και απορούσες πως δεν μπορούσε αυτό το σώμα να κουμανταριστεί, εάν δεν ήξερες ότι ζυγίζει περί τα 200 κιλά!!!
     -Ντρίν, το κινητό του Χαρίλαου.
     -Έλα Χάρι, πες της κυρίας Κατίνας να ετοιμάσει μεζέ για ούζο κι έφτασα.
Μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι ο καθηγητής, ο Χαρίλας και οι γονείς του καθότανε σε αναμμένα καρφιά. Κάτι τρέχει φάνηκε απ το τηλεφώνημα, αλλά τι;
      Σε λίγο ο καθηγητής έμπαινε με θριαμβευτικό ύφος στο δωμάτιο του Χαρίλαου, ενώ τον ακολουθούσαν όλο αγωνία ο μπαμπάς Γιάννης και η μαμά Κατίνα.
    -Αγαπητή μου κυρία Κατίνα, στρώσε εδώ ένα τραπεζάκι, φέρε το καραφάκι ούζο και το μεζεδάκι που σε διάταξα και ελάτε όλοι κοντά για τα ευχάριστα.
      Εν ριπεί οφθαλμού και με δάκρια στα μάτια η αναγεννημένη Κατίνα, έστρωσε το τραπεζάκι και ο «γέρος» έφερε το σπιτικό τσίπουρο απ την πατρίδα που κρατούσε για ειδικές περιστάσεις.
    -Στην υγεία του Χαρίλαου, ύψωσε το ποτήρι ο καθηγητής Μασούρας.
Μετά την πρώτη γουλειά και για να μην παρατείνει άλλο την αγωνία της οικογένειας, έβγαλε απ την τσέπη ένα έντυπο, που ο Χαρίλαος αναγνώρισε σαν φωτοτυπία e-mail.
Άρχισε να διαβάζει:
    «Αγαπητέ κύριε καθηγητά κλπ κλπ, η περίπτωση του φοιτητή σας που μας παρουσιάσατε, με το τεράστιο ειδικό βάρος και την ταχεία αυξητική τάση, μας ενδιαφέρει σφόδρα.
      Αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στην ιστορία της γης και μόνο στην μυθολογία αναφέρεται κάτι παρόμοιο στην Αρχαία Αίγυπτο, αλλά βέβαια δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία γι αυτό.
      Συνεννοηθήκαμε με τη ΝΑΣΑ, γι αυτό και καθυστερήσαμε να σας απαντήσουμε, διότι αυτοί ασχολούνται  με παράδοξα φαινόμενα,  εξωγήινους, ούφο κλπ και μπορεί κάτι να ξέρουν, ή να ξέρουν πώς να χειρισθούν καλύτερα την περίπτωση.
      Αποφασίσαμε από κοινού, ότι θα έρθει άμεσα στο πανεπιστήμιό μας, όπου και θα γίνει η πρώτη γνωριμία με το αρμόδιο τμήμα μας και με ειδικούς επιστήμονες απεσταλμένους από τη ΝΑΣΑ και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και αγωγή για το πρόβλημα.
       Σας αποστέλλουμε με κούριερ το αεροπορικό εισιτήριο ειδικής αεροπορικής πτήσης τσάρτερ σε διαμέρισμα ειδικά προετοιμασμένο».
   -Κραυγές, αλαλαγμοί, φιλιά, τσίπουρα, μεζεδάκια, ατμόσφαιρα….
Την άλλη μέρα συμμαζέματα, βαλίτσες, αποχαιρετισμοί, αεροδρόμιο, ΜΙΤ, ΝΑΣΑ….

      Μετά από δυο μήνες τηλεφώνησε στους γονείς ότι, λόγω της περίπτωσης του βάρους και των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα, κρίθηκε σαν ο καταλληλότερος υποψήφιος για αστροναύτης και πρόκειται να εκπαιδευτεί σ αυτό το αντικείμενο.
Την 6 Ιανουαρίου στις 2 το πρωί το τηλέφωνο ξύπνησε το ζεύγος Γιαννούλη, το πήρε η κυρά Κατίνα:
      -Έλα μαμά σου  τηλεφωνώ από τη βάση της ΝΑΣΑ στη Σελήνη. Είμαι μέσα στο σκάφανδρό μου έξω απ το εργαστήριο. Έχει ξαστεριά και βλέπω τη Γη μας, όπως εσείς βλέπετε το φεγγάρι.
     -Περίμενε μισό λεπτό αγόρι μου (με το τηλέφωνο στο χέρι ανοίγει δίπλα το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας και βλέπει ένα ολόγιομο φεγγάρι), σε βλέπω τώρα μίλα μου.
     - Με έστειλαν με διαστημόπλοιο στη βάση που έχει κατασκευαστεί στη Σελήνη, όπου οι συνθήκες βαρύτητας είναι πρόβλημα για κανονικούς ανθρώπους, που πρέπει να κινούνται με άλματα και χωρίς καμιά σταθερότητα και ισορροπία.
Αντίθετα για μένα είναι παιγνιδάκι, κανονικό περπάτημα σε συνθήκες Γης.
       Εδώ η αύξηση του βάρους μου έχει επιβραδυνθεί δραστικά, λόγω περιβάλλοντος και μιας πρωτοπορειακής θεραπείας της ΝΑΣΑ. Εκτελώ, στην αρχή χαλαρά και με ακριβείς οδηγίες απ το κέντρο Κανάβεραλ, τις επιστημονικές εργασίες της βάσης και  συγχρόνως βρίσκομαι σε συνεχή  πειραματική παρακολούθηση από ειδικούς.
      Ο καημένος είμαι συνέχεια συνδεδεμένος, με μέτρα ολόκληρα καλωδίων με λογής λογής όργανα, ζω μέσα στο όστρακό μου (σκάφανδρο αστροναύτη) και περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου με διάβασμα και πειραματικές εργασίες, για 1 μήνα, όσο θα κρατήσει η αποστολή μου.
      Αλλά είμαι ευτυχισμένος μαμά. Με το ρυθμό αποκατάστασης του βάρους μου υπολογίζω ότι σε ένα εξάμηνο θα είμαι εντελώς καλά, θα τελειώσω το διδακτορικό μου σε τρία χρόνια και κατόπιν θα γυρίσω μόνιμα στην Ελλάδα. Κανονίστηκε και το επαγγελματικό μου βόλεμα, συνεννοήθηκε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ με τη σχολή μου στην Ελλάδα και θα ορισθώ επιστημονικός συνεργάτης σύνδεσμος των δύο πανεπιστημίων σε θέματα Αεροναυτικής.
      Δώσε και το μπαμπά να του μιλήσω,
      -Έλα γιόκα μου, σε βλέπουμε. Είμαστε υπερήφανοι για σένα και περιμένουμε την ώρα που θα σε σφίξουμε πάλι στην αγκαλιά μας. Κοίτα να είσαι παλικάρι, κάνε προσεκτικά τη δουλειά σου και δόξασε την πατρίδα σου.
Η μάνα του αρπάζει το ακουστικό:
       Να προσέχεις, θα σε περιμένουμε και θα σου έχουμε μια έκπληξη στην επιστροφή σου απ το φεγγάρι.
       Κατεβαίνοντας απ το βοηθητικό όχημα που τον παρέλαβε μετά την ομαλή προσεδάφισή του διαστημόπλοιου στο Κανάβεραλ, ο αστροναύτης Χαρίλαος ένιωσε μια μεγάλη και αναπάντεχη έκπληξη. Με μια τεράστια ανθοδέσμη τον υποδέχτηκε η Ρούλα. Ο πατέρας του διέθεσε όλες τις οικονομίες του και έβγαλε εισιτήριο για την κοπέλα του γιου του, φρόντισε δε μέσω του καθηγητή Φάνη Μασούρα να της δοθεί υποτροφία από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ για συνέχιση των σπουδών της κοντά στο Χαρίλαο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου